Analisis Usaha dan Nilai Tambah Agroindustri Kacang Rondam di Kecamatan Pangururan Kabupaten Samosir
DOI:
https://doi.org/10.30606/sungkai.v12i2.2593Keywords:
agroindustry, rondam beans, added value, incomeAbstract
This study aims to analyze costs, revenues, revenues, business feasibility, and analyze the added value of rondam beans. The research location is in Sentra Kacang Rondam, Pangururan District, Samosir Regency, North Sumatra. The research method used was a census with 3 respondents in the rondam bean agroindustry. The analysis methods used are cost analysis, revenue analysis, revenue analysis, business feasibility analysis, Hayami value-added analysis. The results showed production cost of IDR30.520.672.00/month. Receipt of IDR42.750.000,00/month. Revenue of IDR12.229.328.00/month. R/C Ratio of 1,40. ROI of 10%. Payback Period for 9 months 1 day. The added value produced by the rondam bean agroindustry in the process of making rondam beans is IDR14.800/kg. The added value ratio of rondam bean agroindustry of 34,98% is classified as moderate.
Downloads
References
Aula, N., & Dewi, I. S. (2023). Analisis Nilai Tambah Agroindustri Tahu di Desa Pandau
Jaya Kecamatan Siak Hulu Kabupaten Kampar (Studi Kasus Pada Usaha Tahu
Lutfi). J. Dinamika Pertanian, 39(1): 41-50.
Badan Pusat Statistik Online. (2022). Istilah Statistik Komoditas Kacang Tanah Provinsi
Sumatera Utara
Banunaek, A., Kune, S. J., & Joka, U. (2022). Analisis pendapatan dan kelayakan
agroindustri keripik di kota kefamenanu. J. Agroteksos, 32(1): 29-35.
Batas, F. C., Rengkung, L. R., & Mandei, J. R. (2020). Analisis Nilai Tambah Kacang
Sangrai UD. Merpati Di Desa Tombasian Atas Kecamatan Kawangkoan Barat. J.
Agri-sosioekonomi, 16(2): 189-196.
Faisal, H. N. (2021). Analisis Kemanfaatan Usaha Tani Kacang Tanah Sistem
Tumpangsari. J. Agribis, 7(1): 7-15.
Gunanda, R. (2016). Analisis Agroindustri Kedelai di Kecamatan Seberida Kabupaten
Indragiri Hulu Privinsi Riau. J. Agribisnis, 18(2): 100-117.
Hidayat, A. F., & Muttalib, S. A. (2020). Analisis nilai tambah produk agroindustri tempe
di kecamatan sukamulia, kabupaten lombok timur. J. Ilmiah Rekayasa Pertanian dan
Biosistem, 8(2): 230-235.
Leonita, S., Harta, G. D. M., Octasylva, A. R. P., & Irianto, H. (2020). Analisis kelayakan
tekno-ekonomi produk agroindustri kacang lurik sangrai di Kota Tangerang
Selatan. J. Ilmu Pengetahuan dan Teknologi (IPTEK), 4(1): 33-39.
Lestari, T. A., Affandi, M. I., & Nugraha, A. (2020). Analisis nilai tambah dan keuntungan
agroindustri emping melinjo di Desa Bernung Kecamatan Gedong Tataan
Kabupaten Pesawaran. J. Ilmu-Ilmu Agribisnis, 8(2): 189-194.
Lubis, H. K., Azwina, R., Kurnyasih, A., Utami, N., & Nasution, J. (2023). Peranan Sektor
Petanian Dalam Pebangunan Ekonomi Regional Provinsi Sumatera Barat. Ulil
Albab: J. Ilmiah Multidisiplin, 2(2): 562-568.
Maryam, D., Setiawan, I., & Isyanto, A. Y. (2020). Analisis Nilai Tambah Agroindustri
Keripik Beledag di Desa Citeureup Kecamatan Kawali Kabupaten Ciamis. J. Ilmiah
Mahasiswa Agroinfo Galuh, 7(3): 789-796.
Novita, S. (2023). Pemberdayaan Kelompok Tani Kulo Melalui Diversifikasi Pengolahan
Kacang Tanah Lokal Desa Teluk Menjadi Susu Dan Selai Kacang Tanah (Arachis
hypogaea). Estungkara: J. Pengabdian Pendidikan Sejarah, 2(3): 13-24.
Nugroho, F. D., & Pramono, R. (2022). Analisis Nilai Tambah Dan Kelayakan Pengolahan
Kedelai Menjadi Tahu Di Kelurahan Jomblang Kecamatan Candisari Kota
Semarang. J. Agromedia: Berkala Ilmiah Ilmu-ilmu Pertanian, 40(1): 45-54.
Nurhayati, A. (2019). Analisis Kelayakan Usaha Agroindustri Tape Singkong di Desa
Candi Binangun Kecamatan Sukorejo Kabupaten Pasuruan. J. Agroteknika, 2(2):
-84.
Rusmiyati, R., Rindiani, F., & Istikomah, I. (2021). Analisis Pendapatan dan Tingkat
Keuntungan Usaha Tahu Tempe di Desa Batu Timbau Kabupaten Kutai Timur. J.
Hexagro, 5(2): 76-88.
Saputra, A., & Ali, K. (2020). Analisis Kebijakan Pariwisata Terhadap Pengelolaan Objek
Wisata Di Kabupaten Samosir. J. Warta Dharmawangsa, 14(4): 564-584.
Silalahi, P. C., Timban, J. F. J., & Katiandagho, T. M. (2021). Analisis Nilai Tambah
Pengolahan Kacang Tanah Menjadi Kacang Rondam (Studi Kasus Pada Usaha
Kacang Rondam UD. Mars Di Desa Pardomuan I Kecamatan Pangururan Kabupaten
Samosir). J. Agri-Sosioekonomi, 17(3): 795-802.
Simbolon, F. J., & Sinaga, E. V. (2020). Nilai Tambah Kacang Tanah menjadi Ting-Ting
Kacang (Studi Kasus: Desa Sukadamai, Kecamatan Sei Bamban, Kabupaten
Serdang Bedagai). J. Ilmiah Methoda, 10 (3): 139-148.
Sugiyono. (2016). Metode Penelitian Kuantitatif, Kualitatif dan R&D. PT Alfabet :
Bandung.
Suratiyah, K. (2015). Ilmu Usaha tani (edisi revisi). Penebar Swadaya Grup.
Wala, E. E., Laoh, E. O. H., & Mandei, J. R. (2023). Analisis Keuntungan Usaha Kacang
Sangrai “Sindo” Di Desa Kanonang Tiga Kecamatan Kawangkoan Kabupaten
Minahasa. J. Agri-sosiekonomi, 19(2): 909-916.