Analisis Usaha dan Nilai Tambah Agroindustri Kacang Rondam di Kecamatan Pangururan Kabupaten Samosir

Authors

  • Anju Hasudungan Naibaho Universitas Diponegoro
  • Kustopo Budiraharjo Universitas Diponegoro
  • Wahyu Dyah Prastiwi Universitas Diponegoro

DOI:

https://doi.org/10.30606/sungkai.v12i2.2593

Keywords:

agroindustry, rondam beans, added value, income

Abstract

This study aims to analyze costs, revenues, revenues, business feasibility, and analyze the added value of rondam beans. The research location is in Sentra Kacang Rondam, Pangururan District, Samosir Regency, North Sumatra. The research method used was a census with 3 respondents in the rondam bean agroindustry. The analysis methods used are cost analysis, revenue analysis, revenue analysis, business feasibility analysis, Hayami value-added analysis. The results showed production cost of IDR30.520.672.00/month. Receipt of IDR42.750.000,00/month. Revenue of IDR12.229.328.00/month. R/C Ratio of 1,40. ROI of 10%. Payback Period for 9 months 1 day. The added value produced by the rondam bean agroindustry in the process of making rondam beans is IDR14.800/kg. The added value ratio of rondam bean agroindustry of 34,98% is classified as moderate.

 

Downloads

Download data is not yet available.

References

Aula, N., & Dewi, I. S. (2023). Analisis Nilai Tambah Agroindustri Tahu di Desa Pandau

Jaya Kecamatan Siak Hulu Kabupaten Kampar (Studi Kasus Pada Usaha Tahu

Lutfi). J. Dinamika Pertanian, 39(1): 41-50.

Badan Pusat Statistik Online. (2022). Istilah Statistik Komoditas Kacang Tanah Provinsi

Sumatera Utara

Banunaek, A., Kune, S. J., & Joka, U. (2022). Analisis pendapatan dan kelayakan

agroindustri keripik di kota kefamenanu. J. Agroteksos, 32(1): 29-35.

Batas, F. C., Rengkung, L. R., & Mandei, J. R. (2020). Analisis Nilai Tambah Kacang

Sangrai UD. Merpati Di Desa Tombasian Atas Kecamatan Kawangkoan Barat. J.

Agri-sosioekonomi, 16(2): 189-196.

Faisal, H. N. (2021). Analisis Kemanfaatan Usaha Tani Kacang Tanah Sistem

Tumpangsari. J. Agribis, 7(1): 7-15.

Gunanda, R. (2016). Analisis Agroindustri Kedelai di Kecamatan Seberida Kabupaten

Indragiri Hulu Privinsi Riau. J. Agribisnis, 18(2): 100-117.

Hidayat, A. F., & Muttalib, S. A. (2020). Analisis nilai tambah produk agroindustri tempe

di kecamatan sukamulia, kabupaten lombok timur. J. Ilmiah Rekayasa Pertanian dan

Biosistem, 8(2): 230-235.

Leonita, S., Harta, G. D. M., Octasylva, A. R. P., & Irianto, H. (2020). Analisis kelayakan

tekno-ekonomi produk agroindustri kacang lurik sangrai di Kota Tangerang

Selatan. J. Ilmu Pengetahuan dan Teknologi (IPTEK), 4(1): 33-39.

Lestari, T. A., Affandi, M. I., & Nugraha, A. (2020). Analisis nilai tambah dan keuntungan

agroindustri emping melinjo di Desa Bernung Kecamatan Gedong Tataan

Kabupaten Pesawaran. J. Ilmu-Ilmu Agribisnis, 8(2): 189-194.

Lubis, H. K., Azwina, R., Kurnyasih, A., Utami, N., & Nasution, J. (2023). Peranan Sektor

Petanian Dalam Pebangunan Ekonomi Regional Provinsi Sumatera Barat. Ulil

Albab: J. Ilmiah Multidisiplin, 2(2): 562-568.

Maryam, D., Setiawan, I., & Isyanto, A. Y. (2020). Analisis Nilai Tambah Agroindustri

Keripik Beledag di Desa Citeureup Kecamatan Kawali Kabupaten Ciamis. J. Ilmiah

Mahasiswa Agroinfo Galuh, 7(3): 789-796.

Novita, S. (2023). Pemberdayaan Kelompok Tani Kulo Melalui Diversifikasi Pengolahan

Kacang Tanah Lokal Desa Teluk Menjadi Susu Dan Selai Kacang Tanah (Arachis

hypogaea). Estungkara: J. Pengabdian Pendidikan Sejarah, 2(3): 13-24.

Nugroho, F. D., & Pramono, R. (2022). Analisis Nilai Tambah Dan Kelayakan Pengolahan

Kedelai Menjadi Tahu Di Kelurahan Jomblang Kecamatan Candisari Kota

Semarang. J. Agromedia: Berkala Ilmiah Ilmu-ilmu Pertanian, 40(1): 45-54.

Nurhayati, A. (2019). Analisis Kelayakan Usaha Agroindustri Tape Singkong di Desa

Candi Binangun Kecamatan Sukorejo Kabupaten Pasuruan. J. Agroteknika, 2(2):

-84.

Rusmiyati, R., Rindiani, F., & Istikomah, I. (2021). Analisis Pendapatan dan Tingkat

Keuntungan Usaha Tahu Tempe di Desa Batu Timbau Kabupaten Kutai Timur. J.

Hexagro, 5(2): 76-88.

Saputra, A., & Ali, K. (2020). Analisis Kebijakan Pariwisata Terhadap Pengelolaan Objek

Wisata Di Kabupaten Samosir. J. Warta Dharmawangsa, 14(4): 564-584.

Silalahi, P. C., Timban, J. F. J., & Katiandagho, T. M. (2021). Analisis Nilai Tambah

Pengolahan Kacang Tanah Menjadi Kacang Rondam (Studi Kasus Pada Usaha

Kacang Rondam UD. Mars Di Desa Pardomuan I Kecamatan Pangururan Kabupaten

Samosir). J. Agri-Sosioekonomi, 17(3): 795-802.

Simbolon, F. J., & Sinaga, E. V. (2020). Nilai Tambah Kacang Tanah menjadi Ting-Ting

Kacang (Studi Kasus: Desa Sukadamai, Kecamatan Sei Bamban, Kabupaten

Serdang Bedagai). J. Ilmiah Methoda, 10 (3): 139-148.

Sugiyono. (2016). Metode Penelitian Kuantitatif, Kualitatif dan R&D. PT Alfabet :

Bandung.

Suratiyah, K. (2015). Ilmu Usaha tani (edisi revisi). Penebar Swadaya Grup.

Wala, E. E., Laoh, E. O. H., & Mandei, J. R. (2023). Analisis Keuntungan Usaha Kacang

Sangrai “Sindo” Di Desa Kanonang Tiga Kecamatan Kawangkoan Kabupaten

Minahasa. J. Agri-sosiekonomi, 19(2): 909-916.

Additional Files

Published

2024-08-23

How to Cite

Anju Hasudungan Naibaho, Kustopo Budiraharjo, & Wahyu Dyah Prastiwi. (2024). Analisis Usaha dan Nilai Tambah Agroindustri Kacang Rondam di Kecamatan Pangururan Kabupaten Samosir. SUNGKAI, 12(2), 1–16. https://doi.org/10.30606/sungkai.v12i2.2593